16 Ocak 2015 Cuma

9. SINIFLARIN EVP KAPSAMINDAKİ KOMPOZİSYONLARI

ECEM TOPUZOĞLU


                                   GÜÇLÜ DURMAK

    İnsanlar yaşamları boyunca birçok iyi ve kötü diye adlandırabileceğimiz olaylarla,konularla iç  içe yaşarlar.

     Hayatı iyisiyle kötüsüyle kabullenip yaşamımızı sürdürmemiz en doğru davranış şeklidir  ve sağlıklı bir düşüncedir.Yaşamımız boyunca sürekli iyi yada kötü yaşamak imkansız gibi birşeydir.Yaşam denen bu süreçte iyi ve kötü güzel yada çirkin bir takım olaylarla karşılaşmamız bizim olgunlaşmamıza olaylar karşısında nasıl bir davranış sergilememiz gerektiğine doğru karar vermemize yardımcı olur.Önemli olan hayatın zorlukları ile mücadele etmeyi bilmek ve ayakta kalabilmek için direnmek,çözüm üretmek ve zorlukları aşabileceğimize kendimizi inandırmamız gerekir.İnsanlar hayatta birçok şeyi yaşayarak öğrenir.Her olumlu yada olumsuz diye nitelendirdiğimiz olaylar ve bizim bu olaylar karşısında aldığımız tavır,bizim gücümüzü gösterir.

         İnsan yaşamı süresince hayatın güzelliklerini bulmak,kendisine ve çevresine faydalı  bir birey olmayı hayat görüşü olarak benimsemeli, kendisini ve hayatını sevmelidir. Bazı değerleri olmalı ve bu değerlere sahip çıkmalıdır. Örneğin aile gibi işte bu değerler bizi hayata bağlar ve hayatı değerli kılar.

         Zorluklar karşısında mücadeleyi bırakmamalıyız.Kararlı ve inançlı olmalıyız.Her kötü durumdan güçlenerek çıkabilmeliyiz.Bardağın dolu tarafını görmek gibi... Nefes alabildiğimiz her an, her saniye çok değerlidir. Bunun farkında olarak yaşamak ve yaşatmak gerekir. Acısıyla tatlısıyla hayata sahip çıkalım ve ayağımızı yere sağlam basalım. Nefes aldığımız sürece çok yapacak işimiz olduğunu unutmayalım.Hayatta bir kale gibi sağlam duralım.

     
ELA DEMİR
 
 
 
Öldürmeyen Acı Güçlendirir;
 
             Cümlede anlatılmak istenen; hem insanın acıya alışmasını hem de acıyla yaşamayı bilip güçlenmesini mesaj olarak bizlere anlatıyor .karşılaştığımız bazı olaylar karşısında bizim beklentimiz dışında olursa elbet acı çekeriz , üzülürüz, kırılırız.
              Yaşadıklarımız bize kaldıramayacağımız bir yükmüş gibi gelir ve güçsüz olduğumuzu varsayarız .Oysa yaşadıklarımız bizlere ders olmalı.Çünkü insan her yaşadığı acıyla daha da bilgilenir, böylelikle daha da kuvvetlenir.Bir şey bir defa basımıza geldiyse eğer, bir dahakine nasıl davranmamız  gerektiğini daha iyi biliriz ve bu bizi güçlendirir. Yaşadıklarımız bizlere gelecekte yaşayacaklarımız karşısında ders çıkarmamızı ve nasıl davranmamız gerektiğini ,yaşananlar karşısında nasıl güçlü olmamız gerektiğini öğretir.Büyüklerimiz her zaman söylerler yaşadıklarınızdan ders çıkarın ki yaşayacaklarınıza ders olsun. örnek vermek gerekirse
Bir işte yüz kez başarısız olmuş bir insan başarıya yüz adım daha yaklaşmıştır.Başarıya ulaşmak için geçirdiğimiz süreçte önemli olan o zaman zarfındaki elde ettiğimiz deneyimler .Hiç bir şeyden yılmayan bir insan eninde sonunda aldığı başarısız sonuçlardan sonra başarır.Başarısız olduğu zamanlarda,kendini başarısız kılan durumları bilir .Ve zamanla güçlenir , azimlenir.
          Yaşamımız devam ettiği sürece sürekli olarak değişen ve gittikçe zorlaşan bir hayat içerisindeyiz. bizleri etkileyen acıdan yada olabilecek kötü durumlardan kaçamıyoruz.gelecekteki hayatımızın daha güçlü olması için acılardan ders çıkarmalıyız.Sonuç olarak karşılaştığımız her kötü tecrübe aslında güçlenmemize sebep oluyor...
 
EMİNE AKBÖRK
                                          SAVAŞMAK
   Hayatımız boyunca birçok zorlukla karşılaşırız.Kimi zaman bu zorluklarla nasıl başedebileceğimizi bilemeyiz.Bocalarız,kendimizi içinden çıkamayacağımız bir durum içinde hissederiz.İşte bu zamanlarda aklımıza gelecek sözler olmalı.Bunlardan biri de ‘ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR’.
    Aslında zorluklar da,güzellikler de insanlar içindir.Karşılaştığımız zorluklar bizleri daha çok güçlendirmelidir.Kaçmak en kolay olanıdır.İnsanlar hayatı boyunca birçok acı yaşarlar.Kimine göre acıların en büyüğü ölümdür.Kimilerine göre ise ayrılık,kimilerine göre işsizlik,kimilerine göre de ailevi problemlerdir.Bu  örnekler çok fazla çoğaltılabilir.Fakat bu sıkıntılar yüzünden hiç kimsenin yok olduğu görülmemiştir.Yalnızca başa çıkabilen insanlar,bir de başa çıkamayan insanlar vardır.Kimileri bu sıkıntılar karşısında ezilir,kimileri de hiç pes etmeden savaşmayı seçer.Kendisini geliştirir,yeni çareler aramaya koyulur,araştırır.Bunları yaparken de kendisini daha güçlü hisseder.Birde bakar ki hiç bir sıkıntı onu yıldırmamış,tam tersine güçlendirmiş.Sorunların üstünü örtmek,bunalıma girmek hiç bir işimize yaramaz.Sadece daha çok dibe vurmamıza neden olur.Umut etmeliyiz.Bakış açımızı değiştirmeliyiz.Belki de bu sıkıntıların bize yarar sağladığını düşünmeliyiz.Belki biraz Polyanna olmalıyız.Çünkü her şerde bir hayır vardır derler.Biraz inancımızla biraz da sabrımızla üstesinden gelmeye çalışmalıyız.Dimdik ayakta durmalıyız ki acılarımız bizi devirmek yerine daha da güçlendirsin.Bizleri daha dayanıklı kılsın.Tüm bunları yapmak yerine kendimizi hayattan soyutlarsak yok olur gideriz.Oysa inandığın şey için savaşmak ne güzeldir.
      Düştükçe kalkmaya çalışmak,yılmadan umut etmek ve çaba sarfertmek sorunlarımızı aşmamızı sağlar.Hiç bir acı dünyanın sonu değildir.Hayata umut dolu gözlerle bakmalıyız.Çünkü insan umut ettiği sürece yaşar.
 
ETEM YİĞİT
        Öldürmeyen acı
 
 
Öldürmeyen acı güçlendirirmi ? Yoksa daha da güçsüz olmamızı sağlar ?
Bence ölürmeyen acı güçlendirmez çünkü acı cekmek hissetmek bizi daha da güçlü yapmaz.Mesela ayağınızı çarptınız ve acı hissettiniz hırslanıp dahamı güçlü olursunuz yoksa yere oturup ayağınızımı ovalarsanız? İşte bu yüzden öldürmeyen acı güçlendirmez tam tersi güçsüzleştirir ama Bazılarına görede öldürmeyen acı üçlendirir diyolar benımde kafamı karıstıran olay bu öldürmeyen acı guclendırır nasıl bir cümledir nasıl güçlendirir ki bununda bir açıklaması olmalı ama bulamıyorum bunun için bence öldürmeyen acı güçlendirmez
 
Bence öldürmeyen acı güçlendirmez ve sizde buna inanın.
 
GÖKÇE ÖZKAN
                                               ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR
            Yaşıyorsak hala umut var demektir. Umut varken insan kendini güçlü hisseder çünkü onca acıya rağmen hala yaşıyordur. İnsan yaşadığı her kötü olaydan dersler çıkarır, bilgilenir ve yaşananlar görüş açısını genişletir. Aynı olaylar karşısında farklı açılardan bakabilir ve bir dahakine nasıl davranması gerektiğini bilir. Aynı zamanda insan acı çekmeden olgun bir şekilde düşünemez.
             Bir yakınımız öldüğünde bu acıyı ilk yaşayışımızda çok üzülürüz ancak zamanla üzüntünün ölen kişiyi geri getirmeyeceğini anlarız ve sonraki ölüm haberlerine karşı daha güçlü durabiliriz. Veya Çok zengin biri iflas ettiğinde bu insan nasıl yaşayacağını, bundan sonraki hayatını nasıl geçireceğini düşünür. Hatta bazen bu kadar acıyı kaldıramayıp intihar bile edebilir. Oysa onun iflastan sonra elinde kalanların yarısına sahip olup da çok mutlu bir şekilde yaşayan insanlar vardır. Onlar hayatta çektikleri acılardan sonra o kadar güçlenmişlerdir ki, her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi çok iyi öğrenmişlerdir. Bir başka örnek olarak çok sevdiğimiz birinden ayrıldığımızda ilk zamanlar çok zor günler geçiririz. Onu bir daha göremeyecek olmak bize çok acı verir. Ancak zaman geçtikçe bu acılar azalır. Hatta unutulabilirler ve başka birini sevebilirler.
            Yani yaptığımız bir hata sonucunda acı çekebiliriz ancak aynı hatayı bir daha yapmayız. Yapsak bile sonucunun nasıl olacağını bildiğimiz için sonucu karşısında daha güçlü durabiliriz. Yaşadığımız olaylar bizi daha mücadeleci yapar ve olaylar karşısında daha dik durmamızı sağlar. Aynı zamanda bu olaylar bizi bilgilendirir. Bilgide bir çeşit güçtür.
 
GÖRKAY GÖKDEMİR
ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR
  Öldürmeyen acı güçlendirir çünkü  insan yara aldığı her acıyla beraber yeni bir tecrübe edinmiş olur
  Mesela bir insan bazı kişiler ya da kişi tarafından ihanete uğradığı zaman artık insanlara kolay guvenmemeye başlar ve ruhen güçlü duruma gelir. Acı diye nitelendirilen duygu bazı insanlarda bilincin açılmasını olayları ya da durumu daha iyi anlama, deneyimleme etkisi yaratır her acı da güçlü deneyimler yatar bu da kişinin karakter olarak güçlenmesine düşünce açısının genişlemesine yani güçlenmesine yol açar.Mesela bir insan ayağından bir sakatlık geçirir. O sakatlık o insana çok büyük bir acı verir. Ancak o adamı öldürmez. Sonra o adam o sakatlığından ders alır ve farklı yönlerden güçlenmiş olur. Aynı zamanda bu söz farklı farklıda yorumlanabilmektedir.Benim görüşüm ihanete ugramış insanlar diger insanlardan bir adım öndedir çünkü artık hayata farklı bakar iyi ve kötüyü ayırt eder fakat her zaman için bu geçerli degildir çünkü bazı beynini kullanmayan insanlar bir kere yaptığı hatayı bir daha yapar ve bu gerçekten salaklıktır .Her acı kötüdür ama bir iyi yanı vardır ki oda tecrübe kazanmamızdır . Bir kötü olay yaşadıgımızda örneğin bir yakınımızı kaybetigimizde  üzülürüz ve uzun sürede üzülmeye devam ederiz fakat bir süre sonra üzülmenin onu geri canlandırmaycagını anlarız.Ama bu sözü Nietschze söylemişse elbet bir bildiği vardır.
  Sözlerimin sonuna gelirken bu söze katılıyorum.Umarım sizi sıkmamışımdır.
 
HALİLCAN COŞKUNTUNCEL
Yaptığımız yanlışlar, uğradığımız başarısızlıklardan alacağımız dersler bize çok deneyim kazandırır. Her yaptığımız ve giriştiğimiz işte başarılı olmamız mümkün değil. Önemli olan hatalarımızdan ders almayı bilmemizdir. Sıkıntı çekmeden rahatlığı bilemeyiz. Sıkıntı ve üzüntüyü en çok hissedenler, felakete uğrayanlardır. Bir acıyı en çok onu çeken ve yaşayan bilir.
   Yaşamak, ayakta kalmak için insan, öncelikle kendi gücüne, aklına güvenmelidir. Kurt, ağacı içinden yiyerek çürütür. Dert, üzüntü ve sıkıntı da insanı yıpratır, üzer. İnsan her türlü acı olayla karşılaşabilir. Küçük bir acı karşısında ümitsizliğe düşmemelidir. Sıkıntılı bir durumun üzerine daha ağır bir sıkıntı gelirse, önceki unutulur. Bir konuda sıkıntılı günlere katlanmak güçtür. Dayanmak güçtür. Acıyla dayanıldığı takdirde sonuçları güzeldir. İnsanı güçlendirir. Allah sabredeni sever ve ödüllendirir. Koruk nasıl olgunlaşır ve tatlı bir meyve haline gelirse öldürmeyen acıda insanı olgunlaştırır, güzelleştirir, istediklerimizi kavuşmamızı sağlar.Yaşam sürecinde etrafımızdaki olaylardan ders almalıyız. Etrafımızda bulunanların uğradıkları felaketleri izleyip ders almalıyız. Her kötü olaydan iyi bir sonuç çıkarmalıyız. Çünkü yaşamak için bir çok nedenimiz var bu hayatta.
   Umut insanlar için en önemli unsurdur. İnsanlar her zaman umutlarını korumalı, umutlarını kaybolmaması için türlü sebepler bulmalıdır. Atalarımızın söylediği bir söz ile yazımı bitirmek istiyorum. 'Ayağa değmedik taş, başa gelmedik iş olmaz' : Kişi yaşamı boyunca pek çok olayla karşılaşır, onları göğüsler. Acılar yaşar. Bu acılarla yaşamayı öğrenir. Tecrübe kazanır, güçlükleri yenmeyi öğrenir. Felaketlerden ders alır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                      
                                                                      

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder