12 Şubat 2016 Cuma

YALNIZLIK


Bilmezler yalnız yaşamayanlar,
Nasıl korku verir sessizlik insana;
İnsan nasıl konuşur kendisiyle;
Nasıl koşar aynalara,
Bir cana hasret,
Bilmezler.
Orhan Veli Kanık
YAZMA KONUSU:Orhan Veli’nin “Yalnızlık “şiirindeki düşüncelerine katılıyor musunuz katılmıyor musunuz? Neden?
YALNIZ HİSSETMEK
Ben Orhan Veli’nin “Yalnızlık” şiirindeki düşüncelerine katılmıyorum. Bu şiirinde yalnızlığı yanında kimsesi olmayan insanların hissetiği bir duygu gibi anlatmış. Bir bakıma doğru fakat ben bu düşüncesine katıldığımı söyleyemem.
Benim düşüncem yalnızlığın sadece fiziksel bir şey olmadığıdır. Yalnızlık insanın tek başına olması demek değil. En azından tamamen o değildir. Çünkü bir insan yanında binlerce kişi de olsa yalnız hissedebilir. Yalnızlık, yanınızdaki binlerce kişinin size olan yakınlığına ya da size olan önemine de bağlıdır. Evet tek başımıza olduğumuzda, konuşacak kimsemiz olmadığında hissettiğimiz bir duygudur. Fakat bu, yalnızlığı tamamen anlatmaz. Yanınızda onlarca arkadaşınızda olsa onlara değer vermiyorsanız ya da onlar size değer vermiyorsa yalnız hissedersiniz. Çünkü insan onun duygularına düşüncelerine önem vermeyen veya anlamayan kişilerin arasındaysa da yalnızdır. Eğer çok yaygın olan örneklere bakacak olursak, ergen dediğimiz genç grubu sürekli başkalarının onu anlamadığını ve bu koca dünyada yalnız olduğunu iddia eden bir gruptur. Onlara yalnız hissettiren şey başkalarının onları anlamadığını düşünmeleridir. Benim de dediğim gibi yanlarında bir sürü arkadaşları da olsa, aileleri de olsa yalnız hissediyorlar. Neden? Çünkü o kişilerin kendilerini anlamadıkları görüşündeler. Ve bana göre yalnızlık bunu da içeren bir duygudur.
Sonuç olarak şairin görüşlerine yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı katılmıyorum. Benim yalnızlık konusundaki görüşüm yalnızlığın fiziksel şeylerle alakası olmadığıdır. Yani sadece hiç kimsesi olmayanların anlayabileceği bir duygu olduğunu düşünmüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder