12 Şubat 2016 Cuma

YALNIZ YAŞAM


YALNIZLIK
Bilmezler yalnız yaşamayanlar,
Nasıl korku verir sessizlik insana;
İnsan nasıl konuşur kendisiyle;
Nasıl koşar aynalara,
Bir cana hasret,
Bilmezler.
Orhan Veli Kanık
YAZMA KONUSU:Orhan Veli’nin “Yalnızlık “şiirindeki düşüncelerine katılıyor musunuz katılmıyor musunuz? Neden?

        Yazarın Yalnızlık şiirindeki düşüncelerine katılıyorum. Çünkü; insanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka diğer insanlarla etkileşim içinde olması, her şeyden önemlisi bir aile kurarak yaşamını sürdürmesi gereklidir. Aksi takdirde yalnız yaşamak bireyin ruhsal, fiziksel ve yıkıcı sorunlar yaşamasına neden olur. Bazen insan elbette yalnız kalmak ister. Karışanı olmasın, istediği saatte eve girip çıksın, istediği saatte yatıp kalksın, yemek saatleri serbest kısacası özgür yaşamak, kafa dinlemek cazip gelir. Ama bir yere kadar, bir süre sonra bu yalnızlık kişinin psikolojisinin bozulmasına yol açar. İşte şiirde yaşananlar bundan sonra başlar.
        Orhan Veli Kanık’ın Yalnızlık şiirinde yalnızlığın verdiği korkuyu, yalnız kimselerin yaptıkları, düştükleri halleri, bir insana, bir arkadaşa muhtaç olduklarını anlatmıştır. Konuşacak kimsesi olmadığı için aynalara bakarak aynalara bakarak kendisiyle konuşacak duruma gelmesi, yalnız yaşamayanların ise hiçbir zaman yalnız yaşayanları anlayamayacağını, yalnızlığın ne kadar zor olduğunu tekrar tekrar dile getirmiştir.
        Yalnız yaşam; kaygı, endişe, içe kapanıklık, mutsuzlukla birlikte bir takım korkuları da beraberinde getirir. Bazı insanlar yalnız yaşamayı kendi tercih eder. Ama bazen de eşi ölmüştür, eşinden ayrılmıştı ya da kimsesi kalmamış mecburen yalnız yaşaması gereken kişiler de vardır. Özellikle yaşlı olup yalnız yaşayan kişilerde hastalanırsam kim bakacak? Ölürsem ne olacak? Gibi endişeler onları daha çok ruhsal sıkıntıya girmesine sebep olur.
        İnsanlara en zor gelen uygulardan birisidir yalnızlık. Yalnızlık ancak ve ancak Allah’a mahsustur. Allah kimseyi yalnızlıkla sınamasın. İnsanların yalnız yaşam sürmeye çalışması çok zordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder